ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

JRI-Poland - מדריך למשתמש

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דף זה עוסק בהדרכת המשתמש במאגר ה- JRI-Poland; לדף העוסק בגוף הממפתח, דרכי פעולתו ובמטרותיו, ראו JRI-Poland - מפתח הרישומים היהודיים בפולין.
תוכן דף זה נכתב במקור עבור פורום שורשים משפחתיים על ידי חברי הפורום: zogu, gcarmi, ט א.

כיצד לחפש מידע במאגר?

בטרם ניגש לחיפוש אחר אנשים/עיירות, כדאי לבקר באינדקס העיירותExternal link.png. מדובר בדף המרכז בתוכו את כל העיירות המשתתפות בפרוייקט, ולגבי כל עיירה, מצוין מצבו העדכני של הפרויקט (אילו רשומות קיימות, אילו טופלו, אילו עדיין לא טופלו, כמה כסף דרוש להשלמת הפרוייקט וכו'...), כמו גם מידע כללי לגבי העיירה (מיקום, אנשי קשר). פרוייקט ה - JRI מבוסס על תרומות ומתנדבים, ולכן אם לא מצאנו את מבוקשנו - אין הדבר אומר כי לא קיימת התעודה שחיפשנו. אולי, החומר הרלוונטי עדיין לא הגיע לביצוע.

בחלקו העליון של דף החיפושExternal link.png נמצא מידע בדבר האפשרות להזמין תעודות מהארכיונים, אך על כך בהמשך. בחלקו התחתון, נמצאים חלונות החיפוש. בחיפוש הפשוט ביותר, נקיש בשורה העליונה של חלון החיפוש (בצד שמאל) שם משפחה, ובצד ימין באותה השורה נבחר בשיטת החיפוש (חיפוש מדויק, חיפוש בשיטת Soundex, או חיפוש של מלים המתחילות במחרוזת שהקשנו). אך ניתן להשתמש במספר חלונות חיפוש בו זמנית. למשל, ניתן לחפש לפי שם משפחה (חלון ראשון), ולפי שם פרטי (חלון מתחתיו). ניתן גם לחפש לפי שני שמות משפחה - למשל כאשר רוצים למצוא תעודת נישואין של שני בני זוג.

באותו אופן, נוכל לבחור חיפוש ברשומות המתעדות עיירה (Town) מסויימת. אך יש לשים לב שכאשר מחפשים שם עיירה - התוצאות יכללו אך ורק תעודות בהן שם העיירה הינו חלק מהשדות המופיעים באינדקס עבור תעודה מסויימת - בעוד שברוב המקרים שם העיירה אינו חלק מנתונים אלה.

הערה חשובה: בחיפוש בשיטת סרצ'ליל (Soundex), לעתים קרובות נקבל תוצאות רבות שאינן מעניינות אותנו כלל. לדוגמה, בחיפוש שם המשפחה ווייס (Weiss) נקבל גם תוצאות עבור משפחת פיש Fisz, בוך (Buch) וכו'. כדי למנוע זאת, ניתן להקיש בחלון החיפוש את השם Weis כאשר האות W מוקפת בסוגריים מרובעים. כך נקבל אך ורק שמות המתחילים באות W. באותו אופן ניתן להקיף בסוגריים מרובעים כל חלק מתווי החיפוש; החיפוש לפי צליל ייערך רק עבור התווים שמחוץ לסוגריים.

בשורות הבאות, ישנן אופציות חיפוש מתקדמות יותר, על-פי:

  • טווח תאריכים
  • סוג רישום (לידה, נישואין, גירושין, פטירה, קבורה, מיפקד אוכלוסין / ספר תושבים)
  • איזור גיאוגרפי מסויים
  • אזור התחום ברדיוס סביב מקום מסוים
  • חיפוש ברשומות שנוספו החל מתאריך מסוים.

לאחר מילוי כל הפרטים הרצויים, נלחץ על הכפתור "Start Search" הנמצא מתחת לטבלה.

כך נראה דף מנוע החיפוש בJri-Poland


שימו לב:
ניתן להכניס רק שם משפחה, ללא הכנסת שם העיירה. אם נקיש רק שם עיירה לחיפוש - לא נקבל את כל הרשומות מאותה עיירה. כדי לקבל את כל הרשומות מעיירה מסוימת - עלינו לתרום "מספיק" כסף, ואז נוכל לקבל בדוא"ל את הקובץ של אותה עיירה.

כתוצאה מן החיפוש, נקבל חלון חדש ובו - אם נמצאו רשומות מתאימות - מידע המסודר בטבלאות. בהתייחסנו לתוצאות של כל טבלה, עלינו לשים לב לשלושה דברים:

  • הכותרת מעל הטבלה. בשורה הראשונה, באותיות גדולות, יופיעו בזה אחר זה: שם העיר וסוג הרשומות המופיעות בטבלה. ליד השנים אליהן מתייחס החומר יופיעו, לעתים, האותיות המציינות את סוג המידע: לידה (B), נישואין (M), פטירה (D), גירושין (V) או מפקד אוכלוסין (E). בשורה הבאה, מופיעה שיוכה של העיר למחוז ופלך. לעתים תופיע גם שורה נוספת המציינת את הארכיון ממנו נשאב המידע. כאשר שורה זו אינה מופיעה, המשמעות היא שמקור המידע הוא ה-FHL (ספריית ה-LDS). לאחר מכן, מיקומה המדויק בקואורדינטות, ולבסוף תאריך העדכון האחרון של המאגר המדובר.
  • תוכן הטבלה. בשורת הכותרת, מופיעים השדות המופיעים במאגר הרלוונטי, ומיד לאחריה מופיעים הרשומות מן המאגר, הרלוונטיות לחיפוש שלנו.
  • מקור המידע. בתחתית הדף, מופיעה טבלה המציינת את מיקום המידע ה"מקורי", על פיו התבצע האינדקס לכל טבלה.

נוכל למצוא את הפרטים שחיפשנו, על ידי שימוש באופצית "חיפוש" בדף התוצאות, אליה נגיע על ידי הקשה על Ctrl+F, או על ידי בחירה מתוך תפריט עריכה/Edit את אפשרות חפש/Find. בחלון החיפוש שייפתח, נקיש מילה לחיפוש, ונלחץ על הכפתור לחיפוש. בכל לחיצה, ימצא עבורנו המחשב את המופע (המדויק) הבא של המילה שחיפשנו. שימו לב: אם חיפשנו שם לפי שמיעה, יהיה קשה יותר למצוא מופעים של השם המבוקש, כיוון שהוא יכול להופיע בכמה צורות.

כיצד להזמין מסמכים שנמצאו?

מציאת חומר רלוונטי היא השלב הראשון. לאחר שמצאנו מידע שחשוב לנו או ש"חשוד" כחשוב לנו, נוכל להזמינו מאחד מהמקורות הבאים: בית התפוצות בתל אביב, ספרית ה-LDS - ה-FHL, או ישירות מהארכיונים בפולין.

מסמכים ממיקרופילמים

אם בצידה הימני של השורה מופיע מספר מיקרופילם (תחת העמודה Film) - משמעותו, כמובן, כי מסמך זה מופיע על גבי מיקרופילמים בספריות ה-LDS. במקרה זה, תיתכנה שתי אפשרויות:

המיקרופילם נמצא ב"בית התפוצות" בתל אביב

המרכז לגנאלוגיה יהודית ע"ש דגלאס א. גולדמן, אשר בבית התפוצות, מחזיק מאגר של מיקרופילמים. כדי לדעת אם המיקרופילם אשר ברצוננו להזמין אכן נמצא שם, נוכל לבדוק זאת ברשימת המיקרופילמיםExternal link.png אשר נמצאים במקום. הרשימה ממוינת לפי שם העיירה, ולכל עיירה מפורטים מספרי המיקרופילמים לפי סוג החומר בהם. בעזרת טופס ההזמנה (אשר קישור אליו מופיע בחלקו העליון של הדף), נוכל לקבל לרשותנו העתק של המסמכים הרלוונטיים, תמורת 5 ש"ח למסמך (עמוד; מינימום הזמנה הינו 10 ש"ח). משך ההמתנה לקבלת התעודות הוא בדרך כלל עד שבועיים.

המיקרופילם אינו נמצא ב"בית התפוצות" בתל אביב

במקרה זה ניתן להזמין את התעודות ישירות מה-FHL בסולט-לייק סיטי, ארה"ב. העלות הינה 2$ לתעודה (נכון ליולי 2006), כאשר מינימום הזמנה הינו 4$. לשם כך, יש להוריד את טופס מספר 31768 מהאתר הזהExternal link.png (בוחרים באפשרות PDF). שימו לב שהטופס כולל שני עמודים – ויש להדפיס את שניהם. ממלאים בכתב-יד (ברור!) את הטופס, כולל פרטי ויזה, ושולחים בפקס: 00-1-801-240-1584. ניתן להזמין עד 8 תעודות בטופס אחד. משך ההמתנה עד לקבלת התעודה הוא כשישה שבועות.

הבהרות לגבי מילוי הטופס

  • בראש העמוד הראשון משמאל, תחת "patron name and address" - יש למלא שם וכתובת למשלוח.
  • בעמוד הראשון מצד ימין למטה יש למלא פרטי ויזה.
  • בעמוד השני יש למלא החלק האמצעי - general microfilm or microfiche.
    • טור ראשון - מספר פילם.
    • טור שני – מוצע לציין בכותרת הטור: akt, ובשורת הנתונים לציין את מספר ה-akt המבוקש (מספר התעודה :באינדקס הרישום של אותה שנה, כפי שמופיע במאגר ה-JRI).
    • טור שלישי - שם בעל התעודה.
    • טור רביעי – (עבור פולין) – למלא “Poland Civil Registration".
    • טור חמישי- סוג תעודה - B,M,D.
    • טור שישי - שנת הרישום
    • טור שביעי - שם העיר (הארכיון).

הערות

  1. לעתים, ובפרט עבור ארכיונים שעובדו לפני שנים רבות יחסית - מספר המיקרופילם אינו מופיע, למרות שמקור התעודה הוא במיקרופילם. במקרה זה יש לבדוק את מספר המיקרופילם המתאים לתעודה שאותרה, תחת "אינדקס העיירות" בתפריט ה-JRI ראו לעיל. המשך התהליך הוא כמו קודם.
  2. כל המיקרופילמים נמצאים במרכז בסולט לייק סיטי, יוטה. בנוסף, עותקים של המיקרופילמים יכולים להימצא ב-FHC נוספים (ראו LDS), בארה"ב או מחוצה לה. המרכזים הנוספים מחזיקים רק חלקים מן האוסף. למשל, המרכזים בניו-יורק ובלוס-אנג'לס מכילים כמעט את כל המיקרופילמים שתכולתם רישומים אזרחיים של היהודים ממזרח אירופה; בשלוחות אחרות בארה"ב ומחוצה לה, נמצאים חומרים חלקיים, בעיקר כאלו שמתאימים לאוכלוסיה המקומית. מדינות ברית המועצות לשעבר, לבד משלושת הרפובליקות הבלטיות (אסטוניה, לטביה וליטא), לא קיימות בינתיים במאגר זה (אך המורמונים עובדים על זה עכשיו). בלונדון, נמצא מאגר לגבי יוצאי גלות ספרד, אשר הגיעו ממערב אירופה במאה ה - 15, 16, ולגבי יהודי מזרח אירופה, שהגיעו לאיים הבריטיים באמצע המאה ה - 19.
  3. אם פרטי התעודה המבוקשת אינם ידועים (למשל משום שאינם מקוטלגים במאגר ה - JRI) – ניתן לעיין במיקרופילמים באחד המרכזים הנ"ל. עיון זה גם מומלץ כאשר רוצים לערוך מחקר מקיף בעיירה מסויימת. לשם כך, ניתן להגיע לאחד מן המרכזים בהם מצוי החומר, אך אם איננו רוצים/יכולים לעשות זאת - נוכל להיעזר בחוקר מקומי או במכר הנמצא בסביבה. ניתן ליצור קשר עם חוקרים מקומיים בעזרת אתר ה - JewishGen או בעזרת אתרים אחרים. ה"עזרה" יכולה לעלות בכסף רב... למותר לציין, כי לפני שנפנה למרכז מסוים, נבדוק האם קיים בו המיקרופילם הדרוש לנו, מהם זמני פעילותו וכו'. באתר הספריה (FHL)External link.png, נוכל למצוא קטלוג של המיקרופילמים, מידע על המרכזים במדינות השונות ומידע נוסף וחשוב.

מסמכים שאינם ממיקרופילמים

אם המסמך אינו מצוי על גבי מיקרופילם, יש לפנות ישירות אל הארכיון המתאים בפולין. בכותרת הטבלה של תעודות אלה יופיע הציון PSA, וכן הארכיון אליו יש לפנות. רשימת הארכיונים המלאה, וכתובותיהם, מופיעה כאןExternal link.png - האתר הרשמי של ארכיוני פולין. שפת האתר העיקרית היא פולנית, אך עבור חלק מהארכיונים מופיעה גם גרסה באנגלית (הקליקו על דגל בריטניה). עבור אחרים, אם הכתובות אינן בעמוד הראשון - יש להקליק על: Kontakt כדי לקבל את הכתובת לפניה.

חלק מהארכיונים מציגים כתובת דואל שניתן לכתוב אליה, ואילו אל אחרים יש לפנות בדואר רגיל. בחלק מאתרי הארכיונים מופיעים גם טפסים למילוי לצורך הזמנת תעודות. ניתן לכתוב אל הארכיונים באנגלית - אך התשובות שנקבל תהיינה בפולנית. עדיף גם לכתוב בפולנית אל ארכיונים בישובים קטנים יחסית - שם לעתים אין קוראי אנגלית כלל בקרב עובדי הארכיון. משך ההמתנה לקבלת התעודות הוא עד 6-8 שבועות.

הערה: בעבר היה ניתן להזמין תעודות באמצעות המערכת המקוונת של ה-JRI. אך החל מה-17 בנובמבר 2006 לא ניתן להזמין תעודות בדרך זו - בגלל שינוי מדיניות של ההנהלה החדשה של הארכיונים הפולניים. נכון לקיץ 2009, מתקיימים מגעים עם הנהלת הארכיונים, לחידוש מערכת ההזמנות האוטומטית. ככל הנראה, במהלך המחצית הראשונה של 2010 תחודש אפשרות זו.

מסמכים ממקורות אחרים

כיוון שפרוייקט ה - JRI-Poland מורכב ממאגרים נוספים רבים, ייתכן שבשורה בה מופיע המסמך "שלנו", לא יופיע מספר מיקרופילמים ולא תופיע המילה Order. במקרה זה, נאתר את כותרת הטבלה (שם העיר וסוג המסמך) בסיכום התוצאות, המופיע בתחתית דף התוצאות, מתחת לכל הטבלאות. שם, בטבלה בת שתי עמודות, יופיעו שמות כל הטבלאות מן הדף, וליד כל אחת מהן: מספרי מיקרופילמים או הפניה לפרטים נוספים. לחיצה על ההפניה לפרטים נוספים, תיקח אותנו לדף המספר אודות המאגר, שם יימצאו פרטים בדבר האפשרויות להשגת החומר (אם ניתן להזמינו). ייתכן ומדובר בספרים, במיפוי בתי עלמין, או בחומר ארכיוני אחר.

כיצד להבין את המסמכים?

קריאת המסמכים

המסמכים אשר נקבל, יהיו כתובים, בדרך כלל, בכתב יד ולא קלים לקריאה. תרגומם יכול להיות משימה סבוכה וארוכה. בדרך כלל, ייראו המסמכים כ"סיפור" ולא כתעודה כפי שאנו מכירים, אך הנוסח שלהם אחיד. כדי להתמצא מעט במסמכים שנקבל, ניתן להיעזר בשני הכלים שמעמיד לרשותנו ה - JRI: מילון, הכולל מלים שאמורות להופיע בכל מסמך, על מנת שנוכל לחלק אותו לקטעים ולהבין היכן עלינו לאתר שמות, תאריכים וכו'; תרגום לאנגלית של נוסח המסמך. להלן קישורים לכלים אלו, עבור סוגים שונים של מסמכים:

יש לשים לב למספר נושאים הנוגעים לפענוח המסמכים.

תאריך המאורע

מסיבות שונות של מרחק גיאוגרפי או חסכון כספי, לא תמיד נערך הרישום אודות המאורע (ובעיקר אודות לידות) בצמוד למועד בו התרחש. (כיוון שהרישום עלה כסף, היו כאלו שחיכו לרשום כמה ילדים בבת אחת...). בטבלאות שנקבל, יופיע התאריך בו נרשם המאורע, בתוך המסמך עצמו נוכל לדעת את התאריך האמיתי (וגם את תאריך הרישום).

"שמות משפחה" באין שמות משפחה

לעתים, במקום בו אמור להופיע שם משפחה, תופיע המלה Patronymic, והכוונה היא לייחוס משפחתי אשר מופיע במקום שם משפחה. התוספת Wicz משמעותו: הבן של (וכך, למשל, Judkowicz הוא הבן של יהודה), Owna משמעותו: "הבת של" ו - Owa משמעותו: אשתו של. באין סיומת אופינת, אם מופיע רק שם, זהו שם האב.

MONITOR POLSKI

ב- JRI - מופיעות טבלאות תחת הכותרת MONITOR POLSKIExternal link.png. הטבלאות מכילות מידע על בני משפחה, המבוסס על פניות שנעשו אל בתי המשפט בפולין לאחר מלחמת העולם השניה.

ניצולים שהיו בפולין לאחר המלחמה פנו אל בתי המשפט בשני מקרים עיקריים: להכריז על מותם של בני משפחתם, או לבקש צווי ירושה. תמצית פניות אלה פורסמה בעיתונות לידיעת הציבור (בדומה לפירסומים שנעשים היום בעיתונים עבור צווי ירושה).

הטבלאות תחת הכותרת Monitor Polski מכילות את נתוני הפירסומים הללו בעיתונים. לעתים, המידע בטבלאות כשלעצמו הינו בעל ערך. אך כדי לקבל את מלוא המידע יש לפנות אל בית המשפט המתאים ולקבל את נתוני התיק.

ואולם, המידע ב-JRI אינו כולל פרטים חיוניים להזמנת התיק, ובפרט לא את בית המשפט / הארכיון בו התיק נמצא, ולא את סימון התיק. ניתן לפנות אל ג'ודי בסטון, מתאמת הפרוייקט, בבקשה לקבלת המידע הנוסף - לדוא"ל monitorpolski@jri-poland.org.

להלן מכתב מנוסחExternal link.png - שניתן דרכו להזמין מסמכים מטבלאות אלו. שימו לב - בראשית המכתב מופיע קישור לכתובת בה ניתן למצוא את הארכיונים המבוקשים וכתובותיהם בפולין.

לקריאה נוספת