ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

רשימות מגורשי תל אביב-יפו על האנייה "טנסי" (1914/5)

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בין החודשים דצמבר 1914 ופברואר 1915, גורשו מאות יהודים מתל אביב-יפו אל אלכסנדריה, מצרים, לאור סירובם להתעת'מן. רבים מן המגורשים נישאו על גבי אוניית המלחמה האמריקאית "טנסי" (Tennessee), אשר נשלחה כחלק מן הסיוע שנתן הממשל האמריקאי לתושבי ארץ ישראל. רשימות הנוסעים על גבי אונייה זו מובאים כאן, כפי שנתקבלו מן הארכיון הלאומי האמריקאי (National Archives and Records Administration).

אין לבלבל בין גירוש זה לבין גירוש יהודי תל אביב-יפו אשר נערך בפסח התרע"ג 1917, במהלכו נדדו יהודים רבים מתל אביב-יפו צפונה.

רקע

זמן קצר לאחר הצטרפותה של האימפריה העות'מאנית למעצמות המרכז (האימפריה האוסטרו-הונגרית והקיסרות הגרמנית) במלחמתם במדינות ההסכמה (בפרט, האימפריה הרוסית, האימפריה הבריטית וצרפת), לאחר פרוץ מלחמת העולם הראשונה, בוטלו הקפיטולציות. הקפיטולציות היו זכויות מיוחדות שהשיגו מדינות אירופה לאזרחיהן היושבים בתחומי האימפריה העות'מנית, דוגמת פטור ממסים מסויימים והחרגה מסמכויות השיפוט של האימפריה העות'מנית (נתינים זרים נשפטו, בדרך כלל, אצל הקונסול של מדינתם). קפיטולציות אלו היו בתוקף במשך מאות שנים. המאבק על ביטול הקפיטולציות החל עוד טרם פרוץ המלחמה, ובפרט לאחר עלייתם לשלטון בשנת 1908 של "הטורקים הצעירים", אשר ראו בחדירה הכלכלית של אירופה לתוך האימפריה העות'מאנית בעיה פוליטית ופגיעה בעצם הריבונות העות'מאנית.

לאחר נסיונות כושלים להביא לשינויים בקפיטולציות בהסכמה עם צרפת, בריטניה וסוריה (כולל התחייבות עות'מנית לנייטרליות במלחמה תמורת ביטול ההסכמים), ביטלו הטורקים את ההסכמים באופן חד צדדי, בצו שפורסם ביום 5 בספטמבר 1914. בארץ ישראל, הכריזו הטורקים כי על כל התושבים - ובפרט, היהודים - להתעת'מן, ולקבל על עצמם הזכויות והחובות של נתיני האימפריה. בצד החובות עמדה גם חובת הגיוס לצבא העות'מני. ביום 17 בדצמבר 1914 - יום חמישי השחור - הוכרז על גירושם של מי שאינו מוכן להתעת'מן. בשעות הצהריים של אותו היום, עצרו פקידים עות'מאניים תושבים מן השכונות היהודיות בתל אביב וביפו והביאו אותם לנמל.

בתקופה זו, כבר פעל הממשל האמריקאי לטובת היישוב היהודי בארץ ישראל. זאת, לאחר פנייה של ראשי היישוב בארץ לשגריר ארצות הברית באיסטנבול, טורקיה, הנרי מורגנטאו האב Henry Morgentau, Sr. המגורשים מתל אביב-יפו נישאו על גבי אוניית המלחמה האמריקאית "טנסי" Tennessee, אשר העבירה אותם לאלכסנדריה, מצרים (שהייתה אז חלק מן האימפריה הבריטית). האנייה "טנסי" שטה שלוש פעמים מנמל יפו לנמל אלכסנדריה, ובסך הכל העבירה מאות רבות של מגורשים יהודיים למצרים.

מידע על תלאות הגירוש

הידיעה מעיתון The Omaha Daily Bee, 13 בינואר 1915
הידיעה מעיתון הצפירה, 31 בדצמבר 1914

ידיעה בעיתון The Omaha Daily Bee (אשר יצא לאור באומהה Omaha, נברסקה), מאפשרת הצצה מעניינת על תלאות הגירוש. בידיעה, מיום 13 בינואר 1915 (ראו תמונה), נכתב, בין היתר:

האנייה טנסי, אחרי המתנה חסרת תוחלת מחוץ לנמל יפו להעלאת פליטים, כאשר מזג האוויר ממשיך להיות קשה ביותר, נאלצה לחזור לאלכסנדריה בשביל פחם, תוך שהיא גורמת אכזבה גדולה ל - 1,500 פליטים בעלי אזרחויות שונות הממתינים ביפו.
-- The Omaha Daily Bee, 13 בינואר 1915, ע' 10

מן העבר השני, במצרים, דווח על מצב היהודים בעיתון "הצפירה" (31 בדצמבר 1914), על פי מברק שהתקבל באודיסה (ראו תמונה):

פה נמצאים 680 יהודים, גברים, נשים וטף, שגורשו פתאם ע"י שלטונות טורקיה מיפו. המגורשים הם משוללי אמצעים וסובלים מחסור גדול. העזרה הראשונה נסדרה ע"י ועד בנשיאותו של הקולנסול הרוסי. בכל יום ויום מוציאים עליהם 800 פראנק, אבל האמצעים האלה אינם מספיקים ונחוצה תמיכה.
-- הצפירה, 31 בדצמבר 1914, ע' 1

מעניין כי בסוף הדיווח, מוזכר כי "בסוף הטלגרמה פורטו הרבה שמות ואדריסות של היהודים המגורשים הנמצאים באלכסנדריה והזקוקים לתמיכה." עוד אזכור לגבי המשך דרכם של חלק מן המגורשים מופיע בעיתון "הצפירה" מיום 3 בפברואר 1915, שם נכתב כי "רובם נשארים באלכסנדריה ומחכים לגמר המלחמה, חלק מהם יוצאים לקאירה, למצוא עבודה שם, ורק מעטים מהם שבים לרוסיה. בסלוניקי, סרביה וסופיה מקבלים את הנמלטים בהשתתפות ונותנים להם עזרה." בדיווח מיום 25 בפברואר 1915 באותו העיתון, נכתב כי המגורשים הם "סוחרים, אומנים, פועלים, נשים וילדים. קולוניסטים אין ביניהם. בין הנמלטים האלה יש כשלש מאות אמידים, שהתישבו בבתי-מלון. מאות אחדות נסעו לרוסיה ואמריקה".

מסעות טנסי

מפקד האניה "טנסי" היה קפטן בנטון דקר Benton C. Decker. האניה שטה בקו יפו-אלכסנדריה מספר פעמים, כאשר על סיפונה המגורשים היהודיים. לגבי מסעה הראשון - עזיבת נמל יפו ביום 28 בדצמבר 1914 - דווח בעיתונות האמריקאית כי על גבה היו כ - 500 מגורשים (על פי המדווח בעיתון The Omaha Daily Bee מיום 30 בדצמבר 1914, ע' 3).

בדיווח בעיתון "הצפירה" מיום 31 בינואר 1915, מצויין כי "ארבעת האלפים הנמלטים מפלשתינה שבאו לאלכסנדריה נשלחים בקבוצות דרך סאלוניקי לרוסיה". מספר זהה של מגורשים מופיע בדיווח באותו עיתון מיום 10 בפברואר 1915, ואילו דיווח מיום 25 בפברואר 1915 מזכיר חמשת אלפים מגורשים. ספינות נוספות המוזכרות כמי שנשלחו להסעת המגורשים הן: האונייה האמריקאית North Carolina והאונייה האיטלקית Calabris. עם זאת, אין אינדיקציה כי ספינות אלו אכן הסיעו המגורשים.

רשימות המגורשים על גבי האנייה "טנסי" התקבלו מן הארכיון הלאומי האמריקאי (NARA=National Archives and Records Administration). הרשימות כוללות 30 עמ' מודפסים. רשימות אלו, אשר נערכו על גבי האנייה, כוללות את מסעות טנסי אשר החלו בנמל יפו בתאריכים הבאים:

  • 28 בדצבמר 1914 (6 עמ')
  • 15 בינואר 1915 (5 עמ')
  • 18(?) בינואר 1915 (6 עמ')
  • תאריך לא ברור (9 עמ')
  • 16 בפברואר 1915 (4 עמ')

הרשימות כוללות, בדרך כלל, את שמות המגורשים ואת נתינותם. הרשימות מובאות כאן כפי שנתקבלו מן הארכיון. בהמשך - תוקלדנה הרשימות לטבלת טקסט.


לצפייה בקובץ פי.די.אף המכיל סריקת הרשימות, לחצו כאן.
       (נכון לספטמבר הקישור אינו זמין יותר)

ראו גם

לקריאה נוספת

  • ארליך, ח. (1987). מבוא להיסטוריה של המזרח התיכון בעת החדשה, חטיבה ה': מלחמת-העולם הראשונה ועיצוב המזרח התיכון של ימינו'. תל אביב: האוניברסיטה הפתוחה.