ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך
צבי שוורצמן: אירוח בפורום שורשים משפחתיים
צבי שוורצמן | |
![]() | |
נושא האירוח | מיזם RelatioNet |
מועד האירוח | 12 באוקטובר 2004 |
אודות המתארח | צבי שוורצמן, אחראי על פרויקטים מיוחדים במכללת "אפקה", שהגה את פרוייקט RelatioNet, לתיעוד סיפוריהם של ניצולי שואה בבלוגים באינטרנט, על ידי תלמידי תיכון, ולסיוע להם באיתור בני משפחה חיים. |
קישור לשרשור האירוח | לחץ |
להלן סיכום האירוח, אשר מבוסס על השאלות שהופנו למתארח ולתשובות שהתקבלו. השאלות והתשובות נערכו, על מנת להתאימן לאופי המיזם ויקיגניה
דברי פתיחה מפי צבי:
בשמי, בשם שותפיי למיזם ובשם המכללה האקדמית להנדסה בת"א שבה ומתוכה אני פועל - אני מודה על ההזדמנות שניתנה לי להתארח בפורום. אנסה לענות על שאלותיכם ולתאר ככל האפשר את מיזם RelatioNet. על חלק מהשאלות שכבר הוצגו במשך היום, אענה מיד בשרשור חוזר. המכללה האקדמית להנדסה בת"א שמה לה למטרה, לנסות לאתר קרובי משפחה חיים הנחשבים אבודים בעיני ניצולי שואה או בעיני בני משפחתם, ובהימצאם - יגדלו המשפחות ויתרחבו. פרוייקט RelatioNet, ייעודו לאחד משפחות יהודיות שהתנתקו בשואה, תוך ניצול הנוכחות ההמונית של האינטרנט בכל בית בעולם המערבי והזיכרון החי של ניצולי השואה שהיו בגיל 10 ומעלה כשמשפחתם התרסקה וזוכרים שמות של קרובי משפחה שהקשר אתם אבד. יש בעולם עשרות אלפי יהודים שיש בינם קשרים של בן-דוד שני ואפילו בן-דוד ראשון, שאינם יודעים זה על זה, והתהליך שפותח יאפשר לבני נוער השולטים באינטרנט לחבר את המשפחות האלה מחדש. ההערכות הן כי:
- יימצאו בני דודים ראשונים ושניים לבני הניצול.
- יימצאו מעט קרובים מקרבה ראשונה לניצול כמו אח/ות בן/ת נכד/נכדה.
- יתגלה מידע שיסביר מה קרה לקרובי הניצול במידה ויתברר סופית כי אמנם נספו.
לצורך כך, ייחקר דור הורי הניצול, דור הניצול וצאצאיו. לא מדובר בגנאולוגיה קלאסית, אלא חקירה ממוקדת במעגל המשפחתי המקיף את הניצול. הדרך: לפרסם את סיפור הניצול באינטרנט החופשי (לא במאגרים סגורים), כך שכל מנועי החיפוש יוכלו להציגם. הדרך שנבחרה היא פרסום באמצעות בלוג (יומן רשת) הניתן חינם והנמצא בשליטת המפרסם ובאחריותו.
שאלות ותשובות
- האם הפרוייקט עוסק באיתור בלבד, או גם מנסה ללמוד מה עלה בגורל אדם מסויים במידה ולא ניתן לאתרו?
- [RelatioNet]: תקוותנו היא, כי במהלך הראיונות, החקירות והתפתחות המידע שיצטבר בבלוג של הניצול, יתבהרו כמה תמונות מטושטשות מן העבר וניתן יהיה להעריך מה קרה גם לחלק מקרוביו שנספו.
- מה עלי לעשות כדי לצרף שם/שמות אנשים אותם אני מנסה לאתר?
- [RelatioNet]: אני מציע לך ליזום פתיחת בלוג לכל ניצול שאת חוקרת/מכירה ולפרסם את מירב המידע אודות הקרובים הידועים לך. תוכלי להיעזר במדריך ליצירת בלוג RelatioNet בבלוגר של גוגל שכתבנו ונמצא באתר הבית מתחת לתפריט Help.
- כיוון שהפרוייקט כבר התחיל בכמה בתי ספר, אשמח לשמוע על תגובות התלמידים. האם הם רואים בכך "מטלה חינוכית", ומתייחסים אליה בהתאם, או שמא הם נלהבים מן הרעיון להיות שותפים לפרוייקט ענק ובעל חשיבות?
- האם שילוב האינטרנט בעניין מגביר התעניינותם בנושא, מעל למה שיכולה היתה להיות רמת ההתעניינות ב"ראיון ניצולי שואה"?
- [RelatioNet]: התלמידים נמצאים ממש בתחילת הדרך, ולכן קשה לי להעריך מה מניע אותם. החובה? ההיבט הבלשי מחקרי? הרצון לתרום? או אולי הכול גם יחד. מה שכבר התברר לי בשיחותי עם המורים והמנהלים המשתתפים בפיילוט, הוא שיש להם היכולת להשוות עם מטלות אחרות בבית הספר כי התלמידים מגלים עניין רב, מבינים את החשיבות ויעשו כמיטב יכולתם.
- היום, למשל, התחילו תלמידי בית חינוך תיכון ע"ש כצנלסון בכפר סבא בקידוד שמות הניצולים שקבלו ובהכנת התשתית לבלוגים. ואם אפשר לשפוט ע"פ מידת ההאזנה והקשב שלהם לדברי ההסבר, נראה שהם אמנם מתייחסים למיזם בכל הרצינות הראויה.
- כמובן שהאפשרות שלהם לנצל את האינטרנט על כל מרכיביו - עריכה, עיצוב ופרסום אתר אינטרנט המכיל מידע ומסר משמעותיים, שימוש במאגרי מידע, חיפושי מידע חכמים, שימוש ב ICQ ובמסנג´ר לצורך תקשורת מהירה וזולה (למעשה חינם) ביניהם ובין חוקרים אחרים ברחבי העולם, התחברות לפורומים, סריקה ועיבוד תמונות, פענוח מסמכים והיכולת לעבוד מכל מקום גם בבית ובספריה - פותחים מרחב יצירתי אישי עצום המאפשר לכל אחד להתבטא והופכים את המיזם למעניין.
- מובן כי לעיתוי עליית המאגר של "יד ושם" לאוויר תהיה השפעה על כמות ואיכות המידע שיצטבר ויפורסם.
- האם אפשר לפרסם גם באתרים רגילים או חובה שיהיה בלוג?
- [RelatioNet]: אפשר לפרסם את המידע אודות הניצול גם באתרי אינטרנט רגילים, אלא שלבלוג כמה יתרונות:
- הוא ניתן חינם.
- הוא מאפשר לקוראים להגיב באמצעות כתיבה ישירה לתוך המאמר שפורסם, ובמקרה שלנו להוסיף מידע מכל מחשב בכל מקום בעולם.
- הבלוגר של גוגל מאחד בלוגים בעלי עניין משותף כמו שמות משפחה ושמות ערים ועיירות. למעשה, הבלוגים הקשורים מוצאים האחד את השני באופן אוטומטי.
- האם קיימת אפשרות לאתר קרוב משפחה באמצעות תמונה בלבד?
- [RelatioNet]: מיזם RelatioNet מאופיין בהעלאת המידע אודות הניצול לאינטרנט ואיתורו בעזרת מנועי החיפוש החופשיים שכידוע מחפשים טקסט, כלומר צריך להקליד בתיבת החיפוש מילות מפתח כמו שם פרטי, משפחה , עיר, מדינה וכו´. גם מנועים המכילים תמונות כמו גוגל או אלטה-ויסטה מאנדקסים את התמונה באמצעות מילים ומוצאים את התמונה בעזרת טקסט הנמצא בכיתוב ה alt של התמונה (הכיתובית הצהובה המופיעה כאשר עומדים על התמונה) או בטקסט הצמוד לתמונה.
- כיוון שתמונה אחת שווה הרבה מילים, אנחנו ממליצים להציג תמונות רבות ככל האפשר בבלוגים, ולצרף להם כיתוב המתאר את אשר רואים בתמונה. למשל, התמונה בבלוג של הגב´ זיסל, בה רואים אותה ואת חברותיה מיד לאחר השחרור וההבראה בשוודיה.
- גם האפשרות להעלות תמונות לאינטרנט החופשי ללא תשלום מנוצלת על ידי RelatioNet ובמדריך למשתמש מתוארת השיטה.
- כיצד אתם מאתרים את הניצולים? כיצד נעשית ההתאמה בין הנוער והניצול? מה תהליך ההכשרה של הנוער לעניין? והאם ניתן להמליץ לכם על ניצולים?
- [RelatioNet]: רוב התלמידים מביאים את הניצול "מהבית", כלומר הם מראיינים בן משפחה. מאחר והעבודה נעשית ע"י 2 תלמידים לפחות, אפשר לגבש צוותים בהם לאחד מהתלמידים אין מרואיין במשפחה.
- בנוסף, אנו מעודדים ארגונים מקומיים כמו עמותת "יש", "עמך", "ליונ´ס" לתאם וליצור את הקשר בין בתי הספר והתלמידים לניצולים. למשל: בי"ס כצנלסון בכפר-סבא קיבל רשימת ניצולים תושבי העיר מעמותת "יש" בראשות הגב´ תמי בן אור שהתגייסו למבצע, דיברו עם הניצולים והכינו אותם לראיונות.
- גם בתי אבות ודיירים ב "דיור מוגן" משתתפים במיזם ודייריהם יכולים להתחבר לבתי ספר בסביבתם.
- אגב, בחלק מהם יש לדיירים אינטרנט מהיר בחדרים והם מראיינים את עצמם ויש כבר התחלה. ב"בית בכפר" למשל, כדאי לעיין בבלוג של הניצול, שמואל אמיד, תושב ירושלים.
- בקרוב נפרסם את רשימת בתי הספר המשתתפים במיזם עם כתובת הרכז בבית הספר ואפשר יהיה לפנות ישירות ולהציע מועמדים לראיון.
- כיצד נבחר בי"ס שישתתף בפרוייקט? האם בתי הספר יוזמים פנייה אליכם או שיש לכם קשר עם/דרך משרד החינוך? אילו קריטריונים קובעים איזה בית ספר יצטרף ליוזמה, איזו כיתה ואילו תלמידים?
- [RelatioNet]: אנו נמצאים כעת (אוקטובר 2004) בשלב הפיילוט, בו משתתפים כ - 10 בתי ספר מאזור השרון והמרכז. גם ביה"ס האזורי "הר וגיא" שבקיבוץ דפנה הצטרף, ונבחנת האפשרות לצרף לפיילוט גם בי"ס מבאר שבע.
- כל בי"ס המבקש להצטרף יכול לפנות אלינו כדי לקבל הדרכה הנוגעת בעיקר לגיבוש צוות המורים המשתתף במיזם (היסטוריה, גיאוגרפיה, פסיכולוגית, יועצת שכבה, אנגלית, חיבור – כתיבה יוצרת, מנהל אתר האינטרנט של בית הספר) בראשות מנהל, סגן מנהל או רכז שכבה. לאחר שהצוות בבית הספר מתגבש, אנחנו מגיעים למפגש אתם, בו אנו מסבירים את העקרונות ואת דרך הפעולה.
- מפקחי ההיסטוריה במשרד החינוך הממלכתי והממלכתי-דתי המליצו על דרך פעולה ונקבע כי בינואר-פברואר 2005 ייבחן הפיילוט, ובמידה ויתברר כי הצליח - הוא יופעל בכל בתי הספר התיכוניים בישראל.
- גוייסתי לסייע לנער שמשתתף בפרוייקט, הוא פנה לזוג מבוגר שהיו מוכנים לשתף פעולה, אבל שאלו שאלה חשובה לגבי השיתוף במידע.
- כידוע, הרי חלק מהאנשים לא ספרו מעולם לילדיהם או לבני משפחה על קיום משפחה קודמת או על חלק מהאירועים, יש כאלה שעדיין חוששים מפרסום חלקים מהמידע בדרך שאין להם שליטה עליו. קשה להם להבין את היתרונות של האינטרנט לעומת החסרונות המועטים במקרה זה.
- כיצד מפיגים את חששותיהם ואיך מסבירים לאנשים בשפה מובנת להם ובאופן שיביא אותם לשתף פעולה ? האם תוכל להסביר מנסיונך ?
- [RelatioNet]: התלמידים, בשלב ההכנה, לומדים כי יש מידע רגיש אותו לא מפרסמים בבלוג. הם מחליטים יחד עם הניצול וקרובי משפחתו איזה מידע יפורסם מיד ואיזה יועבר אישית לפונה שיימצא מתאים רק לאחר שהתברר כי יש קשר משמעותי ביניהם. הם נמנעים למשל מלפרסם כתובת מדויקת של הניצול ומסתפקים בדואר אלקטרוני, שם העיר והמדינה. מידע מדויק מפורסם רק לפי הסכמה מפורשת.
- התלמידים נדרשים לתמצת את סיפור הניצול ל"מילות מפתח" שתפקידם להתאנדקס במאגרי מנועי החיפוש החופשיים (חינמיים). מילים אלו ישמשו מאוחר יותר כדי לשלוף את הבלוג והמידע הנמצא בו.
- אין לנו עדיין מספיק ניסיון שעל פיו נוכל לקבוע האם המרואיינים "ייפתחו" או לא. בשלב זה אנחנו מראיינים רק כאלה שהביעו את הסכמתם, ומקווים כי תחזית הפסיכולוגים אתם התייעצנו תתממש והמרואיינים בשלב מתקדם זה בחייהם יבינו כי זהו "חלון ההזדמנות" האחרון.
- איך אתם ב-RelatioNet מגדירים מי הוא ניצול שואה שהפרוייקט מטפל בו?
- [RelatioNet]: אנחנו לא פורמליסטים. מאחר ומטרתנו לאתר קרובי משפחה שקשריהם נותקו בגלל אירועי השואה, איננו קובעים מי נחשב לניצול שואה, וכל אחד רשאי להגדירו לצורך המיזם כראות עיניו. מקובל לחשוב כי מי שחי בליל הבדולח באירופה נחשב לניצול שואה, ויש כמובן כאלה החולקים על הגדרה זו.
- אנחנו חושבים כי אפשר למשל לראיין גם בן או בת של ניצול שואה שכלל לא היו בשואה, ובלבד שיכירו את המידע אודות הניצול, שהרי אחת המטרות היא למצוא בני דודים.
- רציתי לשאול אותך, האם לדעתך יש סיכוי שאני אוכל לאתר ילד שהוצא מגטו לודג´ כשהיה בן שנתיים? אין לי שום מסמכים עליו חוץ מתמונה אחת. אני רק יודעת את שמו, משה טמפלהוף בן יעקוב טמפלהוף. סבא שלי ז"ל הצליח בזמנו לאתר את שמו בבית יתומים ברוסיה ולא יותר מזה.
- יש לך כיוון אולי שאני יכולה לחפש שם?
- [RelatioNet]: לדעתי, כל מי שאין עליו עדות ברורה כי נספה - ראוי לתקווה, חקירה ובדיקה. כל שנה מתגלים ניצולי שואה שנחשבו לנספים.
- הציצי בתמונת הבית שבחרנו לאתר RelatioNet: רואים שם משלוח של יהודים שהגיעו ל "משטח הפריקה" באושוויץ, מאות ואולי אלפי אנשים המומים וממושמעים נשלטים ע"י כמה אנשי SS בודדים, ראי את האימא ותינוקה שנשלחו זה עתה לתאי הגזים, הגבר העומד בין השורות שאיבד את נעלו ועוד.
- ייתכן ויש שם מעטים שניצלו את המצב וחמקו, אותם ואת כל אלה שמזלם שפר עליהם אנחנו מחפשים.
- האם ניתן לתת לתלמידים שבפרויקט לחקור על אדם שכבר הלך לעולמו? מדובר באבי, שהיה ניצול שואה, משפחתו הקרובה נספתה בשואה, אני בעצמי עורכת עליו מחקר והעניין בו רב ביותר. ככל שהדבר ניתן, אשמח לשתף בכל המידע שכבר ידוע לי ולעבוד בשיתוף פעולה עם תלמיד שמעוניין בכך. הרי לא לכל התלמידים יש קרובי משפחה ניצולי שואה וחלק נדרשים "לאמץ" ניצול.
- [RelatioNet]: אפשר לחקור גם אודות ניצול שהלך לעולמו, ראי דוגמא. בקרוב, נפרסם את רשימת בתי הספר המשתתפים בפיילוט כולל הרכזים וכך תוכלי להתחבר.
- יש לי שאלה לגבי ניצולים מקרב המגזר החרדי, הרי בתי ספר חרדיים לא משתתפים בפרוייקט היות והשימוש באינטרנט נאסר על ידי הרבנים, אז איך אתם מתכוונים להגיע אליהם? מהם הדרכים בהם תשתמשו על מנת להגיע אליהם אם תנסו?
- יש לי תשתית על מנת להרחיב את המידע על ניצולים מהציבור החרדי, אך אני זקוק לתמיכה הן מהבחינה הרעיונית והן מהבחינה הכספית. (אני צעיר בן 18 שיש לי את האפשרויות ויש לי תמיכה כללית מרב וארגון כלשהו, אך לא בתחום השואה). אם נוכל לשתף פעולה אשמח מאד.
- [RelatioNet]: עשינו כמה נסיונות לצרף בתי ספר חרדיים לפיילוט ונכשלנו. הסיבה: אין להם אינטרנט. ייתכן וצריך לפנות לגדולי התורה, כפי שעשה סטיבן שפילברג בזמנו, ולקבל את ברכתם.
- שמעתי את הרצאתך בכנס בירושלים. מיהרתי למחשב, על מנת לפתוח בלוג. היה נדמה לי שעשיתי כל מה שנחוץ, אבל לא יצא כלום ברור. האם אפשר לקבל הנחיה מפורטת כיצד לפתוח בלוג, להשתמש בו, לתחזק אותו?
- [RelatioNet]: בבקשה: המדריך ליצירת בלוג בגוגל. קרא היטב, והקפד לבצע את כל הצעדים (תוכל להעזר בדוגמאות).
דברי סיכום מפי צבי
מה אנו מבקשים? המיזם יופעל בחורף הקרוב בכל העולם, באמצעות עשרות מדריכים שהוכשרו ועוד יוכשרו למשימה על ידי RelatioNet. אתם, החוקרים המקצועיים, מחזיקים במאגרי מידע פרטיים וציבוריים בעלי ערך אדיר להצלחת הפרויקט. חיוני שייווצר קשר הדוק בין RelatioNet לבין החוקרים המנוסים המשתתפים בפורום. אנו ממליצים ומנחים את התלמידים להשתתף בפורומים כדוגמת פורום "שורשים משפחתיים" וחלק מהם בוודאי יעשו זאת, אתם מתבקשים לשתף פעולה ולקרבם ברוח השיתוף הידועה אצלכם.