ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך
יעקב הכהן ומנוחה גיטל טרופ
יעקב הכהן ומנוחה גיטל טרופ Trop הגיעו ארצה, ככל הנראה, בשנת 1843, יחד עם בתם היחידה, אסתר איטה, אשר היתה אז בת חודשים סופרים בלבד. למרות שהמידע אודות המשפחה העניפה שהקימה בתם רב, כמעט ולא ידוע דבר אודות בני הזוג טרופ. בפרט, לא אותרו עד כה קרובי משפחה שלהם.
מקורות המידע
שני מקורות מידע בלבד מספקים את המעט הידוע אודות בני הזוג טרופ:
- ערך אנציקלופדי אודות חתנם, חיים יהושע גולדברג (בן פסח ורחל; נולד 1839, ירושלים; נפטר 7 בינואר 1917, תל אביב), מתוך אנציקלופדיה לחלוצי היישוב ובוניו (דוד תדהר, 1947)
- עדות נכדתם, מרים רובוביץ (בת חיים יהושע גולדברג ואסתר איטה לבית טרופ Trop; נולדה 1888, יפו; נפטרה 1973, ירושלים). העדות נכתבה מפיה שנים ספורות לפני פטירתה
מוצא המשפחה
בנושא מוצא המשפחה, חלוקים שני מקורות המידע שהוזכרו לעיל. בעוד שהערך האנציקלופדי מציין כי חותנו של חיים יהושע גולדברג הוא יעקב הכהן טרופ מגרודנה (גרודנה Grodno, בלארוס), מציינת נכדתם כי בני הזוג התגוררו בוילנה Vilnius, ליטא.
עיסוק האב
על פי הערך האנציקלופדי, היה יעקב החייט הראשון של מקווה ישראל. כל הנסיונות שנעשו עד כה לאמת פרט זה, עלו בתוהו. אנשי בית הספר החקלאי "מקווה ישראל" (אשר הוקם בשנת 1870) - הן מנהל בית הספר והן אנשי הארכיון - לא שמעו מעולם על אדם בשם זה. בדיקות שנעשו ברשימות ארכיוניות שונות מימי ראשית בית הספר, לא העלו דבר.
מגורי הזוג
על פי עדות נכדתם, התגוררו בתחילה בני הזוג טרופ בירושלים. לאחר שבתם עברה להתגורר ביפו, שנים ספורות לאחר נישואיה נדדו לשם בעקבותיה גם ההורים.
קבריהם של בני הזוג
בשיטוט בבית העלמין היהודי הישן ביפו, נמצאו שני קברים אשר עשויים להיות קבריהם של בני הזוג טרופ. הכיתוב על גבי הקברים הוא:
- פ"נ הישיש ר' יעקב ב"ר זאב הכהן מהורדנא, נלב"ע ב' אייר תרנ"ו (15 באפריל 1896)
- פ"נ מנוחה גיטיל אשת ר' יעקב הכהן מהרדנו, נפ. ביום י"א ניסן, שנת תרנ"ט (22 במרץ 1899)
לא ברור כלל שאלו הם שני קברים של בני זוג (הקברים אינם סמוכים זה לזה, אך באותן השנים הקפידו על קבורת נשים וגברים בחלקות נפרדות), אך ישנה תחושה כי כך אכן הדבר. בחברה קדישא תל אביב אין מידע נוסף אודות הקבורים בבית עלמין זה. בחוברת אבני זכרון המתעדת את המצבות מבית עלמין זה - לא מופיעות כלל מצבות אשר עשויות להיות מצבותיהם של בני הזוג טרופ. גם שתי המצבות הללו לא מופיעות בחוברת.
הנסיונות לאיתור קרובי משפחה
לאורך השנים, נעשו נסיונות לאתר קרובי משפחה של בני הזוג טרופ. כך, למשל, נשלחו מכתבים לכל האנשים החיים בארץ ונושאים את שם המשפחה טרופ. כל אלו שענו למכתבים לא ידעו דבר וחצי דבר על בני הזוג טרופ, ויותר מכך - לא ידעו דבר על בני משפחתם שהגיעו ארצה במאה התשע-עשרה. אחדים מהם ציינו כי מוצא משפחתם מאזור גרודנה, אך שם המשפחה טרופ היה נפוץ מאוד באותו אזור. הודעות לכל הרשומים בבבה מציעא החוקרים את משפחת טרופ - גם הן לא העלו דבר.
רבים הנושאים את השם טרופ יודעים על קרבת משפחה לגרנ"ט - הגאון רבי נפתלי טרופ (נולד 1871; נפטר 1930), שהיה ראש ישיבת ראדין (העיירה ראדין Radin סמוכה לוילנה). בקרב צאצאיהם של בני הזוג טרופ לא ידוע על קשר שכזה (ברור שאין לשלול מכך קיומו של קשר).
אחד מצאצאיהם של חיים יהושע גולדברג ואסתר איטה יודע לומר כי "ישנם קרובי משפחה ממשפחת טרופ בקהילה החרדית בירושלים".