ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

גליציה

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת גליציה

גליציה היא חבל ארץ היסטורי, שהיה נסיכות עצמאית מאז 1087. במאה ה-14 סופחה גליציה לפולין, והיא היתה חלק מפולין עד לחלוקת פולין הראשונה ב-1772. החל משנה זו היה רוב האזור בשליטת האימפריה האוסטרו-הונגרית, עד מלחמת העולם הראשונה. לאחר מכן הוחזר השטח לפולין, ששלטה בו מ-1922 ועד 1939. לאחר מלחמת העולם השנייה נחלק בין אוקראינה (מערב אוקראינה) ופולין (מזרח פולין).

תאריכים בהיסטוריה היהודית

  • 1785 - כתב הסובלנות חל על יהודי גליציה בפקודת הקיסר יוזף השני. (בשנת 1782 הוא ניתן ליהודי אוסטריה.)

כתב הסובלנות היה סיכום של החקיקה שהתייחסה ליהודי גליציה, והיווה את העמדה המתקדמת ביותר עד אז לגבי יהודים באירופה, אך כלל גם את ההגבלות המיוחדות מהן סבלו, כגון מסים, איסורי מגורים ופרנסה.

  • באמצע המאה ה-19 קיבלו יהודי גליציה זכויות אזרחיות, קרי אמנציפציה, יתרון שלא זכו לו יהודי תחום המושב ויהודי פולין.
  • 1848 - הגירה של יהודי גליציה לעבר בוקובינה כתוצאה מקבלת עצמאות לחבל בוקובינה.
  • לקראת סוף המאה ה-19 ניסה הקיסר פרנץ יוזף לבולל את היהודים, על ידי הפצת ההשכלה בתוכם. היו יהודים שתמכו במטרה זו, אך רוב היהודים התנגדו לכך. התנגדות נוספת נוצרה עם הניסיון להושיב את היהודים על האדמה, ולעבודה חקלאית.

היהודים בגליציה היו ידועים באדיקותם הדתית, ונאבקו קשות בהשכלה החילונית. כמו כן, התנהל מאבק קשה בגליציה בין תומכי החסידות לבין "המתנגדים". מאבק זה הסתיים בניצחון תומכי החסידות, והיא הייתה לתנועה השלטת בין יהודי גליציה.

  • 1867 - שוויון זכויות מלא, ובכך היו הראשונים מבין יהודי מזרח אירופה שזכו לעצמאות זו.
  • התנועה הציונית פרחה בגליציה וממנה יצאו כמה מעוזריו של הרצל.
  • במהלך המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, לפני מלחמת העולם הראשונה הקהילה היהודית בגליציה משגשגת, נכתבו מספר רב של ספרים ושירים, פעלו בה מספר גדולי תורה ובה צמחה גם הציונות. לעומת זאת לתנועת הבונד הייתה השפעה דלה בגליציה יחסית לשאר חלקי פולין.
  • במהלך המאה ה-19 החלו תהליכי חילון ואף מקרי התבוללות והמרה לדת הנוצרית, אשר פגעו במבנה הקהילה.
  • מתחילה המאה ה-20 החלו הפולנים והאוקראינים לפגוע ביהודים ולנשל אותם מעמדותיהם. יהודים רבים עזבו לארצות הברית, וחלקם לארץ ישראל.

מקורות גנאלוגיים

עיתונות

ראו גם

קישורים חיצוניים

Wiki.png חלק מן התכנים של דף זה נלקחו מהוויקיפדיה העברית ומובאים בכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה 3.0 לא מותאם
Construction.jpg דף זה של מערכת ויקיגניה דורש עיבוי, כדי להפכו למועיל יותר - אנא הוסיפו מן הידע שלכם לדף