ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

אלבום המשפחות של מייסדי זכרון יעקב

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אלבום אשר הוכן בשנת 1967 ומאגד בתוכו דפי משפחות המתעדים את מייסדי המושבה זכרון יעקב. האלבום נמצא בארכיון המושבה זכרון יעקב וניתן לעיין בו. במאמר זה מתאפשרת הצצה אל דפי האלבום.

רקע

קהילת המתיישבים הראשונים בזכרון יעקב (העלייה לקרקע התרחשה בחנוכה תרמ"ב, דצמבר 1882), אשר היתה מורכבת מן "המייסדים" ומאלו שהגיעו בשנים הראשונות להתיישבות, היתה מורכבת מכמה עשרות משפחות ובסך הכל כמה מאות נפשות.

אוכלוסיית היישוב התאפיינה בשנותיו הראשונות ב:

  • מספר נפשות גדול (בממוצע) למשפחה
  • הגעה במשפחות - אחדים מן המתיישבים הראשונים הגיעו מרומניה ביחד עם בני משפחתם - אחים, גיסים או דודים.
  • נישואין בתוך הקהילה - היישוב היהודי בארץ בראשית המאה העשרים כלל כמה עשרות אלפי יהודים בלבד. בנוסף, התחבורה בין חלקי הארץ לא היתה יעילה ומהירה, וממילא נאלצו רבים מן התושבים להישאר קרובים לאדמתם. רבים מצעירי המושבה נישאו בתוך הקהילה.
  • הגירה גדולה של בני הדור השני - רבים מצעירי המושבה לא עמדו בקשיי הקיום והפרנסה מחמת המצב הקשה אליו נקלעו המתיישבים. לאחר שהעביר הברון רוטשילד את החסות על המושבה ליק"א (בראשית שנת 1900), עודדה זו את האיכרים לעזוב את המושבה. רבים מקרב הצעירים הסכימו ל"עצה" (מה גם שבחלק מן המקרים אף קיבלו על כך תגמול כספי) ועזבו את הארץ לארצות הברית, אוסטרליה, מצרים ומדינות אחרות (חלקם אף חזר למולדתם, רומניה).

לאור כל אלו, נוצרה רשת סבוכה של קשרים משפחתיים ענפים בין רבות ממשפחות המייסדים של המושבה. קשרים אלו המשיכו להסתעף גם בקרב דורות ההמשך, אם כי במידה פחותה.

ועדת האלבום

הועדה להנצחת המייסדים בזכרון יעקב כללה 16 אנשים. האחראי על איסוף המידע היה יעקב (ינקו) אפשטיין. הדפים עוטרו על ידי אריה סמסונוב[1] במסגרת הכוללת מאפיינים של חיטה וענבים ונצבעו על ידי רות ברקוביץ. הקליגרפיה נעשתה ע"י רות ברקוביץ [2] שסייעה לינקו אפשטיין בחקר המשפחות ותולדותיהן.


דפי המשפחות

אלבום המשפחות כולל את רשימת משפחות המייסדים, ומפרט לגבי כל משפחה (עם יוצאים מן הכלל):

  • שמות ההורים
  • במידה ואם המשפחה קשורה גם למשפחה אחרת, מצויין בדרך כלל גם שם נעוריה
  • במידה ושם המשפחה המקורי של המשפחה היה שונה מזה הידוע - מצויין גם זאת
  • מקרים של נישואין מרובים (של הבעל או של האשה) מצויינים בכותרת המכילה את שמות ההורים, אך אין פירוט לגבי שיוך הילדים
  • שמות הילדים על פי סדר הולדתם
  • שמות מלאים של בני הזוג של הילדים

כל האמור לעיל - על פי הידוע לבני המשפחות בשנת 1967, וכמעט ואינו כולל משפחות אשר לא היה להן זכר במושבה באותה תקופה. בנוסף, במקרים מסוימים חסרים ילדים אשר מתו בגיל צעיר (או אפילו בלידה) ומופיעים במקורות אחרים (למשל ברישומי לידה ופטירה ובסיפורים המשפחתיים).

כל דף באלבום מכיל משפחה אחת, אך לעתים מופיע בחלקו התחתון של דף משפחתי פירוט לגבי משפחתו של אחד מן הילדים. דפי האלבום ממויינים בסדר אל"ף-בי"ת של שמות המשפחה. להלן דפי המשפחות, על פי סדר הופעתם באלבום.

דפים מיוחדים

בסוף האלבום, מופיעים כמה דפים מיוחדים, הכוללים:

  • רשימת בנים שהעפילו עם הוריהם - זו אמורה להיות רשימה מלאה של המתיישבים הראשונים אשר הגיעו עם הוריהם, וחלק מן המופיעים בה אינם מופיעים בדפי המשפחות (למשל, במקרה ועזבו בהמשך את המושבה).
  • רשימת תלמידי בית הספר להכשרה חקלאית ארבייטער שוללע 1885/6 - זו אמורה להיות רשימה מלאה של תלמידי בית הספר והיא כוללת, בין היתר, גם בני המושבה המופיעים בדפי המשפחות (כלומר, כאלו אשר הגיעו למושבה לצורך לימודים בבית הספר והקימו בה, לאחר מכן, את ביתם).
  • העולם מתימן בשנת תרע"ב 1912 - אלו אינם מופיעים בדפי המשפחות, אך כיוון שתרומתם לפיתוח המושבה היה משמעותית מאוד, זכו להיכלל באלבום.

רשימת מקורות

הערות שוליים

  1. אריה סמסונוב (נולד 1910; נפטר 1974), בן למייסדי המושבה זכרון יעקב ותושב המקום כל ימיו, כתב את הספר "זכרון יעקב: פרשת דברי-ימיה תרמ"ב-תש"ב", הספר המקיף ביותר המתעד את קורותיה של המושבה
  2. רות ברקוביץ (נולדה 1929), עלתה לארץ ב 1933 משווצריה ביחד עם הוריה, נצר למשפחת רבנים מיוחסת, הגיעה לזיכרון יעקב כמורה לציור ולמלאכה והעמידה תלמידים רבים, נישאה לבן ציון ברקוביץ, חקלאי, בן למייסדי המושבה