ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

אוסטריה

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת Simmeringer בשנת 1900 וינה אוסטריה

רפובליקת אוסטריה (גרמנית: Republik Oesterreich) היא פדרציה המאגדת תשע מדינות במרכז אירופה. היא גובלת בליכטנשטיין ושווייץ במערב, איטליה וסלובקיה בדרום, הונגריה וסלובקיה במזרח וגרמניה וצ'כיה בצפון. בעברה התקיימה בה קהילה יהודית מן המאה העשירית, בהמשך בימי הביניים במשך מאות שנים, ויש הסוברים כי ראשוני היהודים היגיעו לאוסטריה יחד עם הלגיונות הרומאיים. בשואה ניספו כ-70000 יהודי אוסטריה.

היסטוריה

דגל אוסטריה

כ-1,000 שנים לפני הספירה ישבו בה שבטים איליריים ואח"כ שבטים קלטיים. במאה ה-1 לפני הספירה חילקו הרומאים את הארץ הזאת לשלוש פרובינציות. לאחר התפוררות האימפריה הרומית חדרו לארץ שבטים סלאביים ושבטים גרמאניים. בשנת 800 לספירה הוקמה "רוזנות הספר המזרחי" על ידי קרל הגדול וזהו מקור השם "אוסטריה" (בגרמנית: Oesterreich, "ממלכת המזרח"). בהמשך פלשו ההונגרים לשטחיה, והובסו על ידי הקיסר אוטו הראשון במאה ה-10.

בית הבסבורג עלה לשלטון במאה ה-13 במקום בית באבנבורג. מלכי בית זה צירפו לשטחם את טריאסטה ואיחדו את המדינה כדי לאפשר למדינה גישה אל הים התיכון. בתחילת המאה ה-16 הדפו האוסטרים מצור של האימפריה העות'מנית על בירתה וינה.

במאה ה-17 השתתפה אוסטריה במלחמת 30 השנה, נלחמה ברפורמציה, והחזירה את הדת הקתולית. למזלם הם הצליחו להדוף את האימפריה העותמאנית שהגיעה עד שערי וינה. באותה מאה החלה אוסטריה להגדיל את שטחיה וכוחותיה, וכבשה את שלזיה, בוהמיה, טרנסילבניה והונגריה. במחצית השנייה של המאה ה-18 קיבלה את גליציה בחלוקת פולין. מריה תרזה ובנה יוזף השני הנהיגו משטר אבסולוטי נאור שבו שמו דגש על סובלנות, חינוך, צבא וכלכלה.

אוסטריה לקחה חלק במלחמות נפוליון שלאחריהן אירחה את קונגרס וינה. הנסיך מטרניך היה האישיות המרכזית בממלכה עד 1848. לאחר דיכוי מהפכת 1848 עלה על הכס הקיסר פרנץ יוזף הראשון ובימיו הוקמה "האימפריה האוסטרו-הונגרית", שהפסיקה להתקיים בתום מלחמת העולם הראשונה. בעקבות חוזה סן ז'רמין חזרה אוסטריה להיות מדינה עצמאית ושטחה צומצם מאוד.

בשנת 1920 הייתה אוסטריה לרפובליקה דמוקרטית. היא סבלה מצוקה כלכלית ומאבקים רבים, שכתוצאה מהם פיזר הקאנצלר אנגלברט דולפוס את הפרלמנט והפך למעשה לדיקטטור. בשנת 1934 נרצח דולפוס על ידי קושרים נאצים. כל הנסיונות למנוע את התרפותה וסיפוחה לגרמניה הנאצית נכשלו, ובשנת 1938 סיפח אדולף היטלר את אוסטריה במהלך שנודע כ"אנשלוס" (סיפוח). לאורך כל שנות מלחמת העולם השנייה הייתה אוסטריה חלק אינטגרלי מגרמניה ואף הצמיחה חלק נכבד ממנהיגי המשטר הנאצי. לאחר תבוסת גרמניה בתום המלחמה חולקה אוסטריה ל-4 אזורים שעליהם שלטו ברית המועצות, אנגליה, צרפת, וארצות הברית. בשנת 1955 פינו הכוחות הזרים את אדמתה לאחר שהשלטון הבטיח להישאר ניטראלי בנושא השטחים האירופאים, ניטראליות שנמשכה לאורך שנות המלחמה הקרה.

לרוב התקימו יחסים תקינים בין ישראל לאוסטריה. המדינה שימשה כתחנת מעבר ליהודים שיצאו מברית המועצות, בפורומים לאומים תמכה בישראל. אוסטריה גם מיבאת מישראל כמויות גדולות של פרי הדר.

עם זאת, על היחסים העיבו במשך השנים מספר פרשיות, וביניהן בחירתו של קורט ולדהיים בעל העבר הנאצי לנשיא אוסטריה.

מיקומה של אוסטריה על מפת העולם

חלוקה פדרלית

על פי החוקה של המדינה, אוסטריה היא רפובליקה פדרלית, להלן רשימה של המדינות הפדרליות המרכיבות אותה:

עברית אנגלית גרמנית
המדינות של אוסטריה
1. בורגנלנד Burgenland Burgenland
2. קרינטיה Carinthia Kärnten
3. אוסטריה תחתית Lower Austria Niederösterreich
4. אוסטריה עילית Upper Austria Oberösterreich
5. זלצבורג Salzburg Salzburg
6. סטיריה Styria Steiermark
7. טירול Tyrol Tirol
8. פורארלברג Vorarlberg Vorarlberg
9. וינה Vienna Wien


גאוגרפיה

מפת אוסטריה

מבחינה גאוגרפית אוסטריה נמצאת במרכז יבשת אירופה, כשהיא גובלת בצפון בצ'כיה וגרמניה, במזרח בסלובקיה ובהונגריה, בדרום בסלובניה ובאיטליה, ובמערב בשווייץ ובליכטנשטיין. לאוסטריה אין מוצא לים.

אוסטריה ברובה היא מדינה הררית, רק מתוך כ32% משטחה היא נמצאת בגובה הנמוך מ-500 מטרים מעל פני הים. רכס הרי האלפים מהווים כ-62% משטחה, ההר הגבוה ביותר במדינה הוא הגרוסגלוקנר שמתהדר ב-3797 מטרים גובה מעל פני הים, נמצא ברכס החוך טאורן.

אורכה של אוסטריה ממערב למזרח הוא 560 קילומטרים.

יהודי אוסטריה

קבוצת הכח וינה 1925


לפי האגדה הייתה ממלכה יהודית באוסטריה שכונתה בשם יודאיספטן בשטח אוסטריה של היום עוד לפני שהאזור תועד תיעוד היסטורי. יש להניח שהיהודים הגיעו לחבל ארץ זה עם הרומאים אולם העדות הקדומה ביותר ליהודים היא מהמאה ה-10. בימי הביניים הם ישבו בעיקר בעיר הבירה וינה וסביבותיה. יש עדות שכבר בשנת 1204 היה שם בית כנסת.

במאה ה-13 הייתה אוסטריה מרכז תורני חשוב לגרמניה ולארצות הסלאביות באמצע המאה העניקו הדוכסים שמשלו באזור זכויות יתר ליהודים. למרות שהכנסייה עודדה אנטישמיות, הקהילה היהודית שגשגה ולכן גם האנטישמיות כלפיה ופרעות נערכו בה, הם הואשמו בחילול לחם קדוש ומצבם הדרדר עד שבשנת 1290 העלו למוקד 270 מהאוכלוסייה היהודית והשאר גורשו, באותה תקופה נקראה אוסטריה בפי היהודים "ארץ הדמים". לאחר זמן רב החלה הקהילה היהודית להתחדש באוסטריה ושוב החלה לפרוח. בתקופת הקונטר-רפורמאציה היהודים סבלו מגזרות שונות ובמאה ה-18 נחקקו חוקים שהגבילו את מספרם במדינה ואחד החוקים הוא שרק לבן הבכור מותר לשאת אישה.

בשנת 1803 חיו באוסטריה 332 משפחות יהודיות, וכ-87,000 ברחבי האמפריה האוסטרו-הונגרית. האנטישמיות התפשטה בתחילת המאה ה-19 ובזמן פלישת גרמניה הנאצית לאוסטריה היו בה 200,000 יהודים, כ-70,000 מהם ניספו בשואה.

ב-1983 היו באוסטריה 7,500 יהודים רשומים ו-4,000 לא רשומים בתור יהודים.

השואה

משפחות יהודיות מאוסטריה

רחוב לאופולד בווינה שבאוסטריה שנת 1915

גנאלוגיה

רשימות גנאלוגיות

ראו גם

ארגונים הנוגעים ליהודי אוסטריה

  • הועד המרכזי של היהודים יוצאי אוסטריה בישראל - יו"ר הוועד גדעון אקהאוז
ת.ד. 16457
תל-אביב 61164
טל: 03-5235853; 03-5235850
פקס: 03-5243815

קישורים חיצוניים

השפלת היהודים בווינה בשנת 1938 בעקבות האנשלוס

אגודות

בתי עלמין

ארכיונים באוסטריה

ספר טלפונים מקוון

גזטיר

קישורים שונים

Wiki.png חלק מן התכנים של דף זה נלקחו מהוויקיפדיה העברית ומובאים בכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה 3.0 לא מותאם
Construction.jpg דף זה של מערכת ויקיגניה דורש עריכה, כדי להפכו למועיל יותר.